En ondertussen, Reiki-do

Wat gebeurt er als je langer met Reiki bezig bent? Je kunt dat Reiki-do, de weg van Reiki noemen.

In de Reiki-1 cursus leer je jezelf en anderen door handoplegging te behandelen. Een cursus aanraken en aangeraakt worden, zowel op lichamelijk als emotioneel gebied. Er gebeurt iets als je elkaar aanraakt. Het is hetzelfde als wanneer we elkaar een hand geven, maar dan vele malen indringender. Je staat namelijk toe dat je in elkaars energieveld komt, zodat er vertrouwen wordt opgebouwd. De energie van Reiki zorgt dat je je ontspant en je veilig voelt. Velen voelen dit als een soort thuiskomen. Opgekropte spanningen worden losgelaten. Soms gaat dit gepaard met emoties.
Anderen zijn een spiegel voor ons. Je ontdekt de overeenkomsten tussen elkaar. Er is steeds minder verschil tussen diegene die op tafel ligt en jijzelf. Naarmate je vaker behandelt groeit het respect en het lijkt wel of de Reiki beter stroomt als je meer om de ander geeft.

Met de Reiki Leefregels gaf Usui ons een manier om naar jezelf te kijken. Je bent verantwoordelijk voor je lichaam en ook je zijn. Hoe beter je met de leefregels omgaat, hoe minder blokkades en meer energie er door je heen stroomt. Als je niet goed naar je gevoel luistert, kun je lichamelijke klachten krijgen.
Andersom geldt dat door naar je lichaam te luisteren, je ontdekt wat je dwarszit en waar je over je grenzen heen gaat. Als je langer met Reiki bezig bent kun je steeds minder om je gevoelens heen. Het onbewuste proces van wegstoppen wordt aan de oppervlakte gebracht.

Met Reiki-2 wordt de verbinding naar je hart vergroot. Je leert om werkelijk te zien en op jezelf te vertrouwen. Je loopt niet meer weg voor je angsten. Door de techniek van de ‘afstandsbehandeling’ ervaar je dat je ook zonder elkaar aan te raken elkaar kunt voelen. Het besef dat je niet alleen op deze aarde bent wordt sterker, en je voelt je verbonden met alles wat leeft. Je durft open te zijn en ontdekt dat we als mensen sterk verbonden zijn. Je zou dit spiritualiteit kunnen noemen.

Reiki helpt je de illusies en beelden waarin je gevangen zit te herkennen. Het heeft geen zin om je leven te controleren, die zekerheid is alleen maar schijn. Durf om te gaan met de onzekerheid en verlang naar dat wat het leven je te bieden heeft. Er is maar één weg de juiste: luisteren naar wat je hart je ingeeft. Alleen dan kom je op de stroom van het leven terecht. Alleen dan komt er rust in je lijf en kun je luisteren naar de signalen die je op je pad tegenkomt.

In hoeverre creëert de mens zijn eigen realiteit? Is er werkelijk zoveel verschil tussen denken en doen? Om het geluk te vinden, hoef je niet te wachten tot na de dood of het eind der tijden. Hoe jij je leven ervaart en beïnvloedt heb je zelf in de hand.
De leefregels van Reiki gaan ook over de kracht van de menselijke gedachte, zowel van de positieve als de negatieve. Natuurlijk zijn er in ieder leven vele pijnlijke momenten, maar ook vele momenten van geluk. Een mens heeft voor een groot deel van het leven in eigen hand, al is het alleen al door de manier hoe je het ervaart en er naar terugkijkt. ‘Life is not a struggle, it’s for joy’.

Zo leidt de zoektocht naar jezelf tegelijkertijd naar buiten. Als je langer met Reiki bezig bent ontwikkel je de kracht om op jezelf en anderen te vertrouwen, respect en aandacht te schenken en met positieve gedachten je leven te beïnvloeden.
Geloof, Hoop & Liefde daar draait het nog steeds om, alleen noemen we het tegenwoordig anders.