Hoe werkt Reiki?

Iedereen kent wel het verhaal van de tweeling, die ondanks dat ze mijlenver verwijderd zijn, elkaar toch aanvoelen. Niet alleen tweelingen, maar al het leven op aarde is met elkaar verbonden. We zijn verbonden door de universele levensenergie, ook wel Reiki genoemd. In feite is Reiki zo oud als het heelal en draait de hele natuur op deze energie.

Reiki is als de wind; zij is overal. Je kunt de wind voelen en hem zien als de bomen bewegen. De energie van Reiki kun je ook (leren) voelen: als een tinteling, als warmte en soms als een koude stroom.

De energie van Reiki stroomt altijd door ons heen. Als iemand overleden is stopt dit; een overleden persoon ziet er, kort na het intreden van de dood, anders uit. ‘Als een leeg omhulsel’, noemen wij het. Je kunt dan ook zien dat de energie uit het lichaam is vertrokken.

Je kunt je de Reiki misschien het best voorstellen als een elektrische stroom, die doordringt tot in de kleinste cellen van het lichaam. Als er ergens sprake is van een stoornis, lichamelijk, mentaal, emotioneel of zelfs spiritueel, dan heeft dit effect op de frequentie van de stroom, en dus op ons magnetisch veld.

Als we ons goed voelen zijn stroomt de energie van Reiki beter door ons heen. Je kunt dat bevorderen door jezelf dagelijks een cadeautje te geven – of gewoon aandacht aan jezelf te besteden.

Ook de natuur kan ons daarbij helpen. De zon op ons gezicht, een wandeling door het bos of langs de zee, de heldere lucht in de bergen, dat alles geeft ons een prettig gevoel, geeft ons Reiki.

Onderbewust voelen we nog steeds alles haarzuiver aan en staan mensen heel sterk met elkaar in verbinding. Kom maar eens in een ruimte waarin twee mensen ruzie hebben gehad, je voelt dan nog de negatieve lading.
Maar ook andersom kunnen mensen elkaar beïnvloeden, elkaar voeden, elkaar energie geven. Door iemand een glimlach te geven, aandacht te schenken of een hand op een schouder te leggen. Al deze dingen zou je Reiki kunnen noemen.

Grandmaster Takata hield ervan om het simpel te houden. Zij noemde de energie God Power, Cosmic Energy, Universal Life Force of Radionic Waves.
Zij zei: ‘Reiki werkt net als een signaal bij een radio. Het radiosignaal is er altijd, maar wordt beter opgevangen als je de radio daarop nauwkeurig afstemt’. In de Reiki-1 cursus wordt je door middel van initiaties beter afgestemd op de energie van Reiki. Je leert hoe je de energie naar je toe kunt geleiden en aan jezelf en anderen kunt doorgeven.

Voor mij is het niet van belang hoe de energie van Reiki precies wordt omschreven, maar meer dát het is. En dat het werkt. Het is duidelijk: ieder mens heeft behoefte aan aandacht, aan warmte. Doordat iemand tijdens een Reiki-behandeling wordt aangeraakt, wordt de levensenergie overgedragen. Dat kun je leren. Als je dat met respect en liefde stroomt er meer energie.

Reiki heeft te maken met de overdracht van warmte, zowel in letterlijke als figuurlijke zin. Degene die je behandelt voelt zich daarbij prettiger, zodat de zelfherstellende werking van het lichaam gestimuleerd wordt en het geestelijk evenwicht toeneemt.